Forum GILERA.com.pl: Runner 2008, spadają obroty gdy mocniej odkręcę - Forum GILERA.com.pl

Skocz do zawartości

• (6 stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Runner 2008, spadają obroty gdy mocniej odkręcę przy dużej prędkości. Do tego odpala tylko z gazem Oceń temat: -----

#81 Użytkownik nie jest zalogowany   MrQasq Ikona

• Grupa Użytkownik
  • Postów 67
  • Rejestracja pon, 06 lip 15
  • Motocykl:Gilera Runner SP 50
  • Rok produkcji:2008

Napisano 08 sierpnia 2015 - 01:15

wg. mnie tam jest dysza m5! co teraz zrobic?
a) modyfikować filtr
B) kupowac nowy filtr
c) kupic 4-5 dysz np 70,75,80,85

jesli a), to w jaki sposob filtrowac powietrze po demontażu tych fabrycznych cylinderkow bialych?
0

#82 Użytkownik nie jest zalogowany   witek651 Ikona

• Grupa Użytkownik
  • Postów 362
  • Rejestracja nie, 03 lis 13
  • Motocykl:gilera typhoon

Napisano 08 sierpnia 2015 - 02:04

Myslalem o gwincie 5m, a napisalem 6m moj blad. Zmiana na mniejsza dysze na pewno pomoze w jezdzie ale ja uwazam ze lepiej zmodyfikowac filtr. Jezeli masz seryjna puszke to powieksz otwor dolotowy i to jest najlepsze wyjscie, albo pokombinuj z tym motoforce. Ja mam ac i dysza ponizej 90 nie ma sensu, moze w twoim przypadku bedzie gralo.
0

#83 Użytkownik nie jest zalogowany   MrQasq Ikona

• Grupa Użytkownik
  • Postów 67

Napisano 08 sierpnia 2015 - 08:42

Wyświetl postUżytkownik witek651 dnia 08 sierpnia 2015 - 02:04 napisał

Myslalem o gwincie 5m, a napisalem 6m moj blad. Zmiana na mniejsza dysze na pewno pomoze w jezdzie ale ja uwazam ze lepiej zmodyfikowac filtr. Jezeli masz seryjna puszke to powieksz otwor dolotowy i to jest najlepsze wyjscie, albo pokombinuj z tym motoforce. Ja mam ac i dysza ponizej 90 nie ma sensu, moze w twoim przypadku bedzie gralo.

Mam 3 puszki seryjne, 2 od NRG (takie w kształcie trójkąta bardziej), 1 od Runnerki, taką płaską która przypomina piórnik - seryjną no i teraz ten motoforce.
Z tymi seryjnymi jest jednak taki problem, że nie da się ich zamonotwać z uwagi na fakt, że gaźnik jest teraz pod kątem do karterów i króciec filtra nie pasuje, jest za krótki. Zaraz wam wstawię foto jak to wygląda. Tymczasem rozglądam się za dyszami.
Weźmy pod uwagę, że te 500 pierwszych kilometrów robiłem na dyszy 70. Teraz jest 92, więc jak mniemam, ten motoforce ma większą przepustowość od seryjnej puszki. Jeżeli to już wiemy, to trzeba celować coś z zakresu 70-90, stąd mój pomysł na taki zestaw dysz. Też jestem za większą puszką, większą ilością powietrza. Z jakiegoś bowiem powodu producent przewidział w taki gaźnik takie rozmiary dysz. Muszę poszukać innego filtra, ale do tego czasu żeby jeździć jestem zmuszony zmniejszyć dyszę. Pamiętajcie że skuter to mój dojazd do roboty i "trzecia" ręka na co dzień.
0

#84 Użytkownik nie jest zalogowany   witek651 Ikona

• Grupa Użytkownik
  • Postów 362

Napisano 08 sierpnia 2015 - 14:12

Nie doczytalem ze zmieniales krociec, czyli piornik odpada, a szkoda bo jest najlepszy. Ja po wielu kombinacjach ze stozkami wrocilem do piornika. Skoro nie ma mozliwosci zwiekszyc jakos przepustowosc tego motoforce, to zakladaj mniejsza dysze i po temacie. Przy dyszy 80 mialem iglice o jeden zabek nizej i jakos to jezdzilo, na 82 juz zalewalo.
0

#85 Użytkownik nie jest zalogowany   MrQasq Ikona

• Grupa Użytkownik
  • Postów 67

Napisano 17 sierpnia 2015 - 20:55

Odświeżam :) już 800km zrobione na nowym cylindrze. Vmax spadł przy tym gaźniku, do jakichś 105km/h Dyszę dałem 72, przy niej najlepiej idzie. Trochę się martwie o smarowanie, ale po wypłacie dam inny filtr i wtedy zmienie dyszę. Teraz myślę nad wydechem, filtr motorforce to jest porażka. Musiałem go zmodyfikować, wywalić te cylindryczne, białe tuleje i zostawić same dziury, na nie przykleiłem gąbke od starego filtra i jakoś to chodzi, chociaż na zimnym, gdy mocniej mu odkręcę, trochę przez chwilę się dławi i obroty mu spadają. Potem na ciepłym idzie jak rakieta, przy czym ciągnie tak od 7k do 9k. Najlbliższy wydatek to nowy wydech i filtr. Filtr wezme chyba double layer stage6, taka wielka gąbka. A wydech? Stage6 pro czy yasuni R? Jakie są jeszcze inne wysokoobrotowe? Czy może ten streetrace nie jest wysokoobrotwy?
0

#86 Użytkownik nie jest zalogowany   Tom_WrK Ikona

• Gilera Runner - > poziomu Sport od S6 !
  • Grupa Moderator
  • Postów 1 905
  • Rejestracja nie, 06 maj 12
  • Motocykl:Gilera Runner 50 cm3
  • Rok produkcji:1998

Napisano 18 sierpnia 2015 - 17:54

Wyświetl postUżytkownik MrQasq dnia 17 sierpnia 2015 - 20:55 napisał

Stage6 pro czy yasuni R?

Stage6 wysokoobrotowy , Yasuni nisko . Masz kase to kupuj Yasuni R - klasa sama w sobie i najwięcej Ci da . Stage 6 słabszy, ale bez przesady , daje czadu i jeszcze dobra kasa jest za nowy . Mam Replice i polecam.
Dołączona grafika
1

#87 Użytkownik nie jest zalogowany   łecio Ikona

• Grupa Użytkownik
  • Postów 263
  • Rejestracja sob, 10 sie 13
  • Motocykl:Gilera Runner

Napisano 18 sierpnia 2015 - 21:34

Powiem ci tak miałem s6 i giannelli i robiło robote http://shop.mieloch....,pZ051828.bhtml

Filtr stage dl polecam mam ładnie wygląda i dobrze filtruje r/t odpuść sobie przepuszcza wszystki syf

Nowe yasuni tez bym nie kupił pękają i słabo są wykonane

Giannelli ma koleś z mielocha z s6 streetrace gaźnik 21mm i sobie też chwali ładnie sie zgrywa z s6
0

#88 Użytkownik nie jest zalogowany   MrQasq Ikona

• Grupa Użytkownik
  • Postów 67

Napisano 24 sierpnia 2015 - 15:57

Odświeżam, historii ciąg dalszy. Filtr motoforce zgubiony w trasie. Zmodyfikowałem piórnik, mocowanie itd. Jakoś pasuje, ale brakuje powietrza. Muszę go zatem trochę zmodyfikować. Dowiercić dziury zapewne. Tylko nie za bardzo wiem gdzie, ani ile. Jest gdzieś info o ile zwiększyć przepływ powietrza? Seryjny filtr jest do 50cc, dysza pewnie 55? Taka jest seryjna w Dellorto 17.5? W piórniku jak kupiłem skuter było wyłamane zwężenie, dziura lekko większa, i dysza w gaźniku 70. Teraz jest dysza 72, ale wróciłem do piórnika, przy dodawaniu gazu czuć że trochę go przylewa. Pomóżcie coś, bo boje się, że jak dowiercę 1 dziurę za dużo, to będę musiał wymieniać dyszę... A nie chce robić testów co 1 dziurkę, bo mi to zajmie 3dni.
0

#89 Użytkownik nie jest zalogowany   witek651 Ikona

• Grupa Użytkownik
  • Postów 362

Napisano 24 sierpnia 2015 - 16:04

Dołączona grafika

U mnie tak jest roawiercony wlot na dyszy 90. Na 75 starczylo ze wyjolem ten gumowy cycek na wlocie powietrza do puszki.
0

#90 Użytkownik nie jest zalogowany   MrQasq Ikona

• Grupa Użytkownik
  • Postów 67

Napisano 24 sierpnia 2015 - 18:02

ok dowierciłem na oko z 10 otworów wiertłem 8-mką, lepiej się wkręca na obroty. Skąd mam teraz wiedzieć, czy trzeba znowu zwiększyć dyszę? Jak rozumiem przerywanie oznacza że go przylewa paliwem, a z kolei spadki obrotów będą oznaczać że ma troszkę za mało paliwa tak? czy tylko test świecy mi pozostaje?
0

#91 Użytkownik nie jest zalogowany   MrQasq Ikona

• Grupa Użytkownik
  • Postów 67

Napisano 26 sierpnia 2015 - 15:43

Wyświetl postUżytkownik MrQasq dnia 24 sierpnia 2015 - 18:02 napisał

ok dowierciłem na oko z 10 otworów wiertłem 8-mką, lepiej się wkręca na obroty. Skąd mam teraz wiedzieć, czy trzeba znowu zwiększyć dyszę? Jak rozumiem przerywanie oznacza że go przylewa paliwem, a z kolei spadki obrotów będą oznaczać że ma troszkę za mało paliwa tak? czy tylko test świecy mi pozostaje?

kolejne pytanie - twardość tylnego zawieszenia - co mogę na to poradzic? Idzie jakos regulowac, czy tylko wymiana?
0

#92 Użytkownik nie jest zalogowany   Tom_WrK Ikona

• Grupa Moderator
  • Postów 1 905

Napisano 27 sierpnia 2015 - 06:43

Seryjny amor nie ma regulacji . Ja mam motoforce za sto pare złoty i już regulacja jest . Regulacja wstepnego napięcia sprężyny.
Dołączona grafika
1

#93 Użytkownik nie jest zalogowany   MrQasq Ikona

• Grupa Użytkownik
  • Postów 67

Napisano 31 sierpnia 2015 - 21:51

Zakupiłem filtr stożkowy polini, wydech s6 replica oraz przedłużkę amortyzatora.
Z amorem sobie poradziłem, trzeba mu było WD40
0

#94 Użytkownik nie jest zalogowany   MrQasq Ikona

• Grupa Użytkownik
  • Postów 67

Napisano 01 września 2015 - 19:39

Ok, filtr i przedłużka zamontowane. Do tego stożka dałem dyszę 80. Próbowałem z fabryczną 92, ale przy prędkości 70km/h gdy mocniej odkręciłem zaczynał przerywać, poszarpywać (tego przy filtrze piórnikowym i dyszy 72 nie było!), więc zszedłem na dyszę 85. Nadal przy mocniejszym odkręceniu, czuć było przerywanie, ale już mniejsze. Teraz dałem dyszę 80 i prawie nie ma tego efektu, na dodatek dużo ładniej schodzi z obrotów gdy odpuszczę gaz w czasie jazdy. Stożek to Polini Air Box, duży, czarna osłonka przeciw wodzie. Osłonka jest założona, stąd myślę, że jednak trochę mu ogranicza powietrze i dlatego przy dyszy 92 lekko go zalewało. Czy bawić się dalej (szukać np pomiędzy 85-84-83-82-81?) czy zostawić na 80. Stożek ten, ma dużo mniejszą objętość skokową, czyli w nim dużo mniej się mieści powietrza niż w piórniku, może dlatego piórnik lepiej reagował na mocne odkręcanie gazu? Wiadomo, że lepiej dać dyszę za dużą, niż za małą. Kiedy warto się bawić w ustawienia iglicy? Jakie są objawy żeby zmieniać jej ustawienie?

Druga sprawa przedłużka. Po jej instalacji, prawie nie działa stopka centralna, tzn działa, ale tylko z tej strony gdzie jest taka "nóżka" dospawanego pręta, ta część od strony tłumika praktycznie wisi w powietrzu. To normalne? Muszę teraz dospawać coś do stópki żeby spełniała swoją funkcję prawidłowo? Czy może muszę poluzować jakieś śruby silnika, żeby trochę niżej schodził na rozłożonej stópce?

Jutro będę montował nowy wydech. Czy potem czeka mnie kolejna regulacja? Przy tym Streetrace 70cc i wydechu S6 Pro replica, jakie radzicie rolki? teraz mam 3x4g+3x7g przy LeoVince RR

I ciekawostka. Mam od NRG wariator Malossi Multivar. Myślałem, ze to jest wersja 2000, i kupiłem rolki 19x15,5 ale okazuje się, że pasują tam tylko 16x13. Na mielochu i SK piszą, że do nowych wersji silnika P/G pasuje Multivar 2000. Jakim cudem u mnie pasuje ten starszy?! Bo mam i działa. Czy to może mieć jakiś negatywny wpływ na cokolwiek, czy to tylko taki bajer mający na celu ujednolicenie rynku wariatorów i rolek?! Z góry dzięki za wasze odpowiedzi, każdy wkład się liczy bo zawsze jestem trochę do przodu.

Pozdrowienia.
0

#95 Użytkownik nie jest zalogowany   Tom_WrK Ikona

• Grupa Moderator
  • Postów 1 905

Napisano 02 września 2015 - 08:12

świeca ma być kawa z mlekiem , jeżeli słabiej się wkręca na air boxie to może to być spowodowane złym wyregulowanie a nie samym filtrem. Kombinuj z dyszami jak masz . świeca jeżeli jest czarna to możesz iglice opuścić na dół o jeden ząbek.

CO do przednóżki , normalna sprawa , że jak koło poszło w dół to centralna stopka straciła na skuteczności...
Możesz boczną założyć, jeżeli nie jest skuteczna/bezpieczna.

Co do wario to nie mam pojęcia bo się tym nigdy nie interesowałem , ale jeżlei chodzi u Ciebie jak należy to ok . Co do rolek nie muszą mieć w sportowym wario takiego samego rozmiaru jak w serii.
Dołączona grafika
1

#96 Użytkownik nie jest zalogowany   MrQasq Ikona

• Grupa Użytkownik
  • Postów 67

Napisano 03 września 2015 - 17:25

Tom, jakie masz rolki pod tą Pro Replicę? U mnie przy rolkach 3x4 i 3x7 (33g) jest vmax 60kmh lol :D Ze świateł muł, muł cały czas, obroty max 7-8k, i głośny jak kosiarka i tak samo jak ona szybki. Mam te testowe rolki w domu, więc zmienię, ale nie wiem czy uderzać odrazu w 6x4g czy zacząć od 6x5g?

edit, ok po ciemku już widzę gdzie jest problem. Nie dałem uszczelki pomiędzy wydech a cylinder, spalin nie widzę, ale widać że kapie. Może na wolnych obrotach spaliny nie mają takiego ciśnienia, ale przy 7k już tak i wtedy zaczyna walić bokiem albo brać lewe powietrze tą szczeliną. Jutro dam uszczelkę i sprawdzę. A rolki dam 4.5g na początek

Użytkownik MrQasq edytował ten post 03 września 2015 - 19:24

0

#97 Użytkownik nie jest zalogowany   MrQasq Ikona

• Grupa Użytkownik
  • Postów 67

Napisano 04 września 2015 - 19:43

Ok, dałem rolki 6x4.5g i jest znowu trochę lepiej. Jak już wejdzie na obroty powyżej 9k to ciągnie jak nienormalny, chociaż dziwna to jest jazda przy takich obrotach, mam wrażenie że pasek się ślizga, czuje takie dziwne wibracje na kole, trochę tak jakby rwał. Kupiłem także niebieską sprężynę Top Racing, ale nie wiem czy teraz jest sens ją zakładać. Mam zamiar też założyć niebieskie sprężynki Top, ale będą dopiero we środę. Wtedy za jedną wymianą zrobię wszystko. Pytanie jest tylko takie, czy przy tak lekkich rolkach, będą miały siłę żeby przeciwstawić się tej niebieskiej centralnej?
0

#98 Użytkownik nie jest zalogowany   Tom_WrK Ikona

• Grupa Moderator
  • Postów 1 905

Napisano 05 września 2015 - 13:48

Ja mam średnie sprężynki sprzęgła i średnią centralkę od stage6. Rolki to 6,25 gr . Mam też twarde sprężynki i centralkę, ale uważam że nie trzeba kombinować. Próbowałem na rolkach z zakresu 4,7 do 5,7 to nie dało się jeździć , silnik wył.
Dołączona grafika
0

#99 Użytkownik nie jest zalogowany   MrQasq Ikona

• Grupa Użytkownik
  • Postów 67

Napisano 05 września 2015 - 22:37

Dałem sobie spokój i zamontowałem ponownie RR. Niebieska spręzyna centralna poprawiła przyspieszenie. Jazda na Replice wg mnie nie ma sensu. Silnik kręci takie obroty żeby jechać 70km/h że mam wrażenie że zaraz się rozleci przekładnia. Dodatkowo musi kręcić takie obroty żeby w ogóle jechać. Paliwa zeszło pół baku na 54km lol.
0

#100 Użytkownik nie jest zalogowany   Tom_WrK Ikona

• Grupa Moderator
  • Postów 1 905

Napisano 06 września 2015 - 15:44

Litości. Trzeba dobrze wyregulować , jak ujowo była wyregulowana to jak ma nie wyć ? :P
Dołączona grafika
0

• (6 stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6